Ernst Heidrick Haeckel va néixer el 16 de febrer de 1834 a Potsdam. L’any 1852 va començar la carrera de medicina a Berlín, i va prosseguir els estudis a Wurzburg i a Viena. Va treure el doctorat en medicina el 1857 i superà l’examen final que li permetia l’exercici de ...
Llegir [+]
Ernst Heidrick Haeckel va néixer el 16 de febrer de 1834 a Potsdam. L’any 1852 va començar la carrera de medicina a Berlín, i va prosseguir els estudis a Wurzburg i a Viena. Va treure el doctorat en medicina el 1857 i superà l’examen final que li permetia l’exercici de la professió l’any següent.
Després d’una ràpida carrera professional, el 1862 va ser nomenat catedràtic supernumerari d’anatomia comparada, i de 1865 a 1909, catedràtic de zoologia. Fou fundador de l’Institut Zoològic de la Universitat de Jena, fet que noli va impedir viatjar amb assiduïtat per tal d’investigar, en especial, la fauna marina a Itàlia (1859-1869); Tmbé va visitar les illes Canàries (1866-1867), Noruega 1869), el mar Roig (1873), ceilan (1881-1882) i Java i Sumatra (1900-1901).
Fou, des de ben aviat, un entusiasta propagandista de les idees de l’evolució darwiniana i del materialisme que, a les seves mans representaren el radicalisme filosòfic alemany aplicat a la ciència.
A Morfologia General (1866) combina les teories de Darwin amb Lamarck i els filòsofs de la Naturalesa. En efecte,admet de manera més o menys matisada, la teoria lamarckiana dels caràcters adquirits sota l’influx del medi ambient i, d’altra banda, considera, com els filòsofs de la Naturalesa, que la varietat de la Natura obeeix a una sola força còsmica.
Defensava que els cristalls de les sals per unapart i les cèl·lules orgàniques per una altra, s’assemblaven tant per la manera que creixien com per la composició i simetria de llurs formes, i ho justificava perquè tant els uns com les altres eren el resultat de la mateixa matèria i de la mateixa força còsmica. D’aquí es dedueix que no ens ha d’estranyar que constantment afirmés que no es pot concebre cap mena de matèria ni d’esperit sense matèria. Altrament dit: tot és matèria!.
A la Història
de l’home (1874) Haeckel feia seu l’anomenat principi biogenètic de Meckel, el qual palesava que els organismes passen, al llarg de llur desenvolupament embriològic, per totes les (principals) etapes de la evolució de la seva espècie.
En la seva activitat pròpiament científica va destacar en l’estudi dels radiolaris; entre els escrits dedicats al tema, destaca, entre d’altres, Die Radiolaren (1862).
Sense cap mena de dubte, Haeckel era el naturalista alemany més proper a Darwin, tot i que va barrejar-hi elements de la filosofia de la Naturalesa.
Va morir als vuitanta –cinc anys d’edat, és a dir, el 1919.
Llegir [-]