Genèricament, la paraula “internacionalisme”, més enllà de la interpretació semàntica, te una connotació orientada a designar l’entorn de les diverses organitzacions supraestatals de la classe obrera i dels seus grups polítics i sindicals, creats al llarg dels segles XIX i XX. Però, més estrictament, acabà designant de manera hegemònica als ...
Llegir [+]
Genèricament, la paraula “internacionalisme”, més enllà de la interpretació semàntica, te una connotació orientada a designar l’entorn de les diverses organitzacions supraestatals de la classe obrera i dels seus grups polítics i sindicals, creats al llarg dels segles XIX i XX. Però, més estrictament, acabà designant de manera hegemònica als afiliats i seguidors de l’Associació Internacional de Treballadors ( AIT). L’ internacionalisme preconitzava l’associació internacional dels obrers sobre la base d’un programa de lluita contra la societat capitalista i de presa del poder en nom dels principis socialistes.
L’ internacionalisme sorgí la segona meitat del segle XIX. La primera organització d’aquestes característiques, l’A IT, coneguda “a posteriori” com I Internacional, es creà a Londres (setembre de 1864) sota el lideratge de Marx amb l’objectiu de preparar el nou ordre social; l’organització es pronunciava a favor de l’abolició dels exercits i la col·lectivització dels mitjans de producció. Els seus estatuts preveien la creació de federacions regionals (identificades amb els estats) integrades per les respectives federacions locals, que agrupaven societats obreres i sindicats de ideologia diversa. L’any 1872, les divergències entre Marx i Bakunin –que hi havia ingressat el 1867- comportaren l’expulsió d’aquest i els seus seguidors de l’AIT, entre els que es trobaven la major part de representants espanyols. Una vegada expulsats, els bakuninistes intentaren fundar una organització explícitament anarquista, col·lectivista i apolítica, a la localitat suïssa de Saint-Imier, que no va reeixir. Debilitada per les dissensions internes i les diferents repressions governamentals, sobretot arrel de la Comune de Paris, l’AIT s’anà diluint i finalment desaparegué l’any 1876. A España, la Federació Regional de l’AIT, controlada pels anarquistes, seguí actuant públicament amb prohibicions puntuals fins els 1874, i va sobreviure en la clandestinitat fins l’any 1881, quan fou reconstruïda com a Federació de Treballadors de la Regió Espanyol.
El 1889, a París, es constituí una nova organització, la II Internacional, impulsada pels socialistes marxistes, que impulsà la jornada reivindicativa de l’1 de maig (1890). Organitzativament exigia la formació de partits socialistes en el marc dels respectius estats; ideològicament va estar molt influïda per la socialdemocràcia alemanya; vetà l’entrada dels anarquistes, però es va mantenir sempre dividida entre reformistes i revolucionaris. Teòricament veia el pacifisme consubstancial a l’ internacionalisme, però, l’organització, va sucumbir en la voràgine nacionalista de la Guerra europea. Malgrat la seva fragilitat la I i la II Internacional constitueixen l’essència de l’ internacionalisme obrerista, i d’una manera genèrica, però restrictiva, els seus afiliats capitalitzen la connotació d’”internacionalistes”.
Després de la Guerra europea, seguint l’estela de les corrent ideològiques vencedores, i també de les dissensions internes, sorgirien noves organitzacions que es consideraven hereves de l’esperit internacionalista de les anteriors organitzacions. La III Internacional, anomenada Komintern, creada el 1919, a Moscou, sota el lideratge de Lenin i Trotski, amb l’objectiu d’aconseguir la implantació de la revolució comunista a tot el mon. I, la IV Internacional fou fundada per Trotski (1938), expulsat de la URSS des del 1929, amb l’objectiu d’aconseguir la “revolució permanent” i en oposició a Stalin. Va tenir força a Llatinoamèrica i a l’Extrem Orient i a Europa només fou testimonial a partir de l’acabament de la II Guerra Mundial entre sectors universitaris i obrers radicals.
Llegir [-]