El volum conté dues obres, Prométhée i Les esclaves . L’exemplar de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès (BAB) pertany a l’edició de les obres completes per la parisenca Germer Baillière . Consta en el catàleg de la BAB de 1891.
Prométhée va tenir una primera edició el 1838. L’obra constitueix, ...
Llegir [+]
El volum conté dues obres,
Prométhée
i
Les esclaves
. L’exemplar de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès (BAB) pertany a l’edició de les obres completes per la parisenca Germer Baillière. Consta en el catàleg de la BAB de 1891.
Prométhée
va tenir una primera edició el 1838. L’obra constitueix, juntament amb
Ahasvérus
(1833-34) i
Napoléon
(1838), una trilogia èpica que tracta de les relacions entre l’ésser humà, la natura i Déu.
Quinet utilitza una faula o mite d’origen pagà per anunciar l’adveniment del cristianisme com a religió de la llibertat. Prometeu es converteix en un profeta que anuncia l’arribada de Crist i el col·lapse del paganisme. L’obra, dividida en tres actes, tracta temes com la relació entre Déu i l’ésser humà, dels vincles entre el creador i la criatura, i de la pugna dialèctica entre la fe i el dubte. La figura de Prometeu va rebre tractaments diversos d’altres escriptors romàntics com J. W. Goethe (1749-1832), Lord Byron (1788-1824), Percy B. Shelley (1792-1822) o Mary Shelley (1797-1851).
Les esclaves
, poema dramàtic en vers, se centra en la figura d’Espartac i tracta de la servitud i de la lluita per la llibertat. Quinet ja treballava en l’obra l’any 1846 i va aconseguir fer-ne una primera edició a Brussel·les el 1853, moment en què ja es trobava a l’exili. Pocs exemplars haurien traspassat la frontera francesa, però François Buloz (1803-1877) va publicar-ne aquell mateix any el prefaci a la
Revue
des Deux Mondes
.
El volum conclou amb la inclusió d’algunes poesies de Quinet i amb algunes notes de la seva viuda, Hermione, referents al procés d’elaboració, edició i publicació de
Les esclaves
.
Llegir [-]