El Diari Català apareixerà per primer cop el 4 de maig del 1879 en un format de vuit pàgines i sent un dels diaris técnicament millor impresos del moment, especialment a partir del número 83 al produir-se l'abandonament de la seva primera imprenta, (els canvis d'imprenta seran una constant al ...
Llegir [+]
El Diari Català apareixerà per primer cop el 4 de maig del 1879 en un format de vuit pàgines i sent un dels diaris técnicament millor impresos del moment, especialment a partir del número 83 al produir-se l'abandonament de la seva primera imprenta, (els canvis d'imprenta seran una constant al llarg de la breu història del Diari).
Diari Català esdevé un pas important per la incidència social del creixent moviment catalanista limitat fins aleshores en la seva expressió cultural al teatre i els Jocs Florals.
El seu principal promotor fou Valentí Almirall, que buscarà crear un diari reivindicatiu de la catalanitat i el progrés de la societat, allunyat dels corrents immovilistes i tradicionalistes del catalanisme, fet que comportarà l'allunyament d'un important sector de la intel.lectualitat catalana de l'època a l'hora de col.laborar en el Diari Català. Malgrat això no es pot dir que manquéssin grans noms dins de l'equip de redacció del Diari Català i personatges com Antoni Feliu i Codina, Conrad Roure o Frederic Soler participaràn habitualment ja sigui com a redactors o col.laboradors.
De manera coherent amb els seus plantejaments modernitzadors el Diari Català tractarà alhora de ser modern en la seva concepció, creant una interessant xarxa de corresponsals a Paris i Madrid i la introducció de seccions noves, així com un disseny modern.
El Diari Català tractarà de superar la mera preocupació cultural habitual en la premsa catalana de l'època, però en aquest camp mantindrà també una actitud activa, promocionant la normativització del català, sent un dels principals promotors, juntament amb la Renaixensa i La Ilustració Catalana del Primer Congrés Catalanista, un dels primers pasos del catalanisme polític.
Arrel del Primer Congrés Catalanista i de les polèmiques sorgides en ell la posició del Diari Català esdevindrà encara més decantada cap a la política en contrast amb La Renaixensa, amb qui iniciarà una notable polèmica pel caràcter més literari i historicista d'aquest.
El caràcter polític i compromès del Diari Català comportarà no poques multes i suspensions, així entre el 26 de juliol de 1879 i el 18 d'agost del mateix any el Diari Català es publicarà sota el nom de Lo Tibidavo, mentre del 30 de juliol al 28 d'agost de 1880 sortirà amb el nom de La Veu de Catalunya; l'últim canvi de nom es produirà entre el 16 d'octubre i el 29 de novembre del 1880 quan sortirà sota el nom de Lo Catalanista.
Llegir [-]